Van melkveebedrijf naar wijn- en zorgboerderij

Voor de tweede Agro-Carrouselbijeenkomst met als thema Verbreding & Nevenactiviteiten, waren we te gast bij Wijngoed en Zorghoeve De Reestlandhoeve in Balkbrug. Hier heeft de familie Huisman op één erf meerdere nevenactiviteiten opgezet en ondernemer John Huisman deelde zijn kennis en ervaringen met de aanwezige collega-ondernemers.

John leidde ons allereerst rond op zijn bedrijf en nam ons mee in zijn transitie van melkveebedrijf naar wijnboerderij, dat ze later combineerden met een zorgboerderij. Hij vertelde over de genomen stappen, de samenwerkingen die ze aangingen, de tegenslagen, maar ook de keuzes die ze in de loop der jaren hebben gemaakt. Zo maakten ze bijvoorbeeld de keus om de wijn op het bedrijf aan consumenten te verkopen. Naast het kopen van de wijn bieden ze de bezoeker een complete beleving met een rondleiding door de wijngaard en natuurlijk het proeven van de wijn.  

Vol passie vertelde John over hoe hij als ondernemer inspeelt op de behoefte van de consument. Want ze leveren voor 95% aan consumenten en de overige 5% gaat naar de horeca en handel. Zo bedacht hij bijvoorbeeld een wijnabonnement. Toen dat niet helemaal naar wens verliep, zette hij dit met zijn creatieve blik om in een leasecertificaat, waarvan er inmiddels 300 zijn uitgegeven.

Na John gaf Guido Wapstra van MarketingOost een toelichting over de vele mogelijkheden die er zijn voor verbreding en nevenactiviteiten. Denk hierbij aan kinderopvang, loonwerk, boerderijeducatie, energieproductie, natuurbeheer of agrotoerisme. We werden bijgepraat over de plus- en minpunten van de verschillende nevenactiviteiten, welke kansen er liggen en welke aandachtspunten er zijn. Belangrijkste vraag blijft in dit alles: Wat past er bij jou en jouw bedrijf en waar word je blij van? Baseer daar je keuze op.

Wil je ook een nevenactiviteit opstarten, een keer sparren over je ideeën of zoek je inspiratie? Neem dan contact op met Ondernemershuisadviseur Diane Stap (diane@ondernemershuisvechtdal.nl) of een van de erfcoaches (www.digitaleerfcoach.nl) voor een gratis keukentafelgesprek.

De volgende Agro-Carrouselbijeenkomst is op 8 juni bij de familie Zandman in Beerze en heeft als thema; Financieringsvormen. Je bent van harte welkom!

Pagina opties

Door een storing kunnen op dit moment geen pasfoto's worden gemaakt in het gemeentehuis Dalfsen.

Sluit venster