Welkom in onze kleurrijke gemeente!

Op 17 mei hijsen we de regenboogvlag bij het gemeentehuis. Op die dag is het namelijk de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie. De vlag wappert dit keer om aandacht te vragen voor ieders recht op vrijheid en veiligheid. Burgemeester Erica van Lente legt uit waarom ze het van belang vindt dat ook in de gemeente Dalfsen aandacht is voor de LHBTI’ers.  

Waar staat de afkorting LHBTI ook alweer voor?

De afkorting LHBTI+ of LHBTQIA+ geeft een heel scala aan seksuele oriëntaties of genderidentiteiten en expressies weer: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer, interseks, aseksueel en de + laat zien dat er ook nog andere oriëntaties zijn. Best een veelomvattende afkorting dus, maar zo divers zijn wij als mensen!

Waarom is het nodig om aandacht te besteden aan deze doelgroep?

Mogen zijn én laten zien wie je bent klinkt zo gewoon, maar dat is het niet voor iedereen. Cijfers uit 2019 lieten zien dat 40% van de LHBTI’ers in de provincie Overijssel zich ‘wel eens’ tot ‘vaak’ onveilig voelt op straat.  En dat 1 op de 6 LHBTI’ers een discriminatie-incident meemaakte. Ik moet zeggen dat ik schrok van deze cijfers. Over onze gemeente hebben we geen aparte cijfers beschikbaar, maar ik vermoed dat dit ook in de gemeente Dalfsen gebeurt.

Waarom hijst de gemeente Dalfsen de vlag op 17 mei?

In 2019 is de gemeente Dalfsen ‘regenbooggemeente’ geworden. Dit was een initiatief van de gemeenteraad. Het is namelijk van belang dat in de gemeente Dalfsen iedereen zichzelf kan zijn. Om dit te onderstrepen is in 2019 en 2020 de regenboogvlag gehesen op ‘coming out day’ 11 oktober. Nu doen we dat ook op 17 mei. Op die dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd om discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, gender identiteit, expressie of geslachtskenmerken tegen te gaan. Wie je bent en van wie je houdt mag geen aanleiding zijn voor buitensluiting of geweld.

Wat betekent het verder dat de gemeente Dalfsen regenbooggemeente is?

Het hijsen van de vlaggen is natuurlijk al een belangrijk signaal, maar we willen méér doen als ‘regenbooggemeente’. Iedereen moet mee kunnen doen, iedereen moet zichzelf kunnen zijn, en zich veilig kunnen voelen. Lukt dat in de gemeente Dalfsen? De komende tijd willen we een beter beeld krijgen van hoe dat is in onze gemeente. Dat doen we door in gesprek te gaan. Met LHBTI’ers zelf, maar ook bijvoorbeeld met Saam Welzijn, kerken, sportverenigingen, de anti-discriminatievoorziening Vizier Oost, de politie, de woningcorporatie, het COC.

Hoe kunnen inwoners ervaringen delen met de gemeente?

Als er inwoners zijn die nu al hun verhaal met mij willen delen over hun eigen ervaringen, dan nodig ik hen van harte uit alvast contact te leggen via aanmelden@dalfsen.nl.

Erica van Lente
Burgemeester gemeente Dalfsen

Pagina opties