Speelautomaten (gokkasten)

Twee soorten kansspelautomaten
U hebt een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten nodig bij speelautomaten waarmee geld te winnen is, zoals fruitautomaten en eenarmige bandieten. Voor behendigheidsautomaten, zoals flipperkasten of een (autorace)videospel hebt u geen aanwezigheidsvergunning nodig. U kunt maximaal 2 kansspelautomaten aanvragen.

Hoog- en laagdrempelige horecaondernemingen
Bij vergunningen voor kansspelautomaten maakt de gemeente onderscheid tussen hoogdrempelige en laagdrempelige horecaondernemingen. Alleen in hoogdrempelige horecabedrijven mogen kansspelautomaten aanwezig zijn. In laagdrempelige horecabedrijven zijn alleen behendigheidsautomaten toegestaan.

Uw horecabedrijf is hoogdrempelig als:

  • Er een drank- en horecavergunning is afgegeven;
  • De activiteiten grotendeels gericht zijn op personen van achttien jaar en ouder;
  • Het hoofddoel van de bezoekers eten en drinken is. Er geen sprake is van andere activiteiten waaraan een zelfstandige betekenis kan worden toegekend. Dit wordt hieronder uitgelegd.

Voldoet uw horecabedrijf niet aan deze criteria, dan is er sprake van een laagdrempelig horecabedrijf.

Wanneer is sprake van andere activiteiten met een zelfstandige betekenis?
Een voorbeeld van een horecabedrijf waarbij er sprake is van activiteiten met een zelfstandige betekenis is een snookercentrum. De activiteit snookeren trekt een zelfstandige stroom van bezoekers. Het hoofddoel van deze bezoekers is niet alleen het cafébezoek.

Pagina opties

De servicepunten Lemelerveld en Nieuwleusen zijn gesloten tot en met tenminste 27 april 2021. Het gemeentehuis blijft op afspraak geopend (14 0529). Voor het gemeentehuis geldt een mondkapjesplicht!

Sluit venster