Om de overlast van de eikenprocessierups ook dit jaar te beperken, start de gemeente Dalfsen rond half april met de preventieve bestrijding. Op verschillende locaties in de gemeente Dalfsen bespuiten we eikenbomen met een biologisch middel. Dit doodt de rupsen zodra zij uit de eitjes kruipen en voorkomt daardoor het ontstaan van de brandharen, die zorgen voor de overlast.

Zodra de eiken uitlopen rond half april, komen ook de eikenprocessierupsen uit hun eitjes. Deze eitjes zitten op de uiteinden van de eikentakjes, hoog in de boomkroon dichtbij de uitlopende blaadjes. De rupsen hebben op dat moment nog geen brandharen. Een gespecialiseerd bedrijf spuit tot hoog in de boom met een biologisch bestrijdingsmiddel, Xen Tari, dat alleen rupsen doodt. Het middel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. Wel adviseren we om het contact met de spuitnevel te vermijden en het fruit en groente uit eigen tuin te wassen voor u het opeet. Het spuiten kan leiden tot geluid- en verkeershinder in de avond en vroege ochtend. De bomen worden twee keer preventief behandeld. Tussen de behandeling zit ongeveer twee weken.

We bespuiten eikenbomen met biologisch bestrijdingsmiddel als:

  • De eiken op plaatsen staan waar veel mensen komen of verblijven, zoals bij basisscholen, speeltuinen, sportvelden, zorgcentra en meerdere fietsroutes.
  • Er in de afgelopen jaren veel overlast was op de plek;
  • De eik op gemeentegrond staat;
  • Er in de omgeving van de eik geen beschermde vlindersoorten voorkomen.

Alle spuitroutes bekijkt u op www.dalfsenkaart.nl/eikenprocessierups

Gevonden wat u zocht?