Meer doen met afval! De gemeente Dalfsen wil meer afval recyclen. Uit het afval kunnen namelijk grondstoffen worden teruggewonnen. Helaas is het pmd-afval (plastic, metaal, drankkarton) in de gemeente Dalfsen vaak vervuild waardoor recyclen niet mogelijk is. Als een aantal containers met pmd-afval vervuild is kan een hele inhoud afgekeurd worden, dit brengt hoge kosten voor inwoners met zich mee. Daarom is de gemeente Dalfsen de actie Terugwinnaars gestart in samenwerking met afvalinzamelaar ROVA.            

Wethouder André Schuurman bekijkt de containers
Wethouder André Schuurman bekijkt de containers

Inwoners van de gemeente Dalfsen scheiden al afval, maar toch is verbetering nodig. Er wordt veel vervuiling tussen het pmd-afval gevonden. Hierdoor kan uit het afval geen nieuwe grondstoffen gewonnen worden om nieuwe producten te maken. Pmd wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van nieuwe verpakkingen, bankjes en bloembakken.

Vervuiling zorgt voor afkeur
Zelfs een kleine hoeveelheid vervuild afval kan grote gevolgen hebben. Als een aantal containers met pmd-afval vervuild is kan een hele inhoud van de ROVA-vrachtwagen afgekeurd worden. Deze vracht belandt bij het restafval en wordt verbrand. Het verbranden van afval kost veel geld, terwijl goed gescheiden afval juist geld oplevert omdat hieruit nieuwe grondstoffen worden gewonnen. We betalen hier allemaal aan mee. Afval scheiden is dus goed voor de portemonnee en beter voor het milieu. 

Terugwinnaars
Terugwinnaars is bedoeld om inwoners bewust te maken van wat pmd is en waarom het belangrijk is om te scheiden. Wethouder André Schuurman benadrukt het belang van een duurzame aanpak: "we streven naar een leefomgeving waarin zoveel mogelijk grondstoffen worden hergebruikt. We moeten zuinig zijn op onze grondstoffen. Dit vereist een gezamenlijke inspanning van alle inwoners. Want afval scheiden is best eenvoudig.”

Hangkaartje
Om inwoners te helpen met het scheiden van hun afval gaan zogenaamde ‘Voorlopers’ van de ROVA de wijk in. Deze Voorlopers controleren de inhoud van de container. André Schuurman: “als blijkt dat de container vervuild is dan wordt de container niet geleegd. Met een hangkaartje wordt aangegeven wat verwijderd moet worden. Daarna krijgt de inwoner de mogelijkheid om een week later de niet vervuilde container weer aan de weg te zetten.”

Naar een duurzame toekomst
De gemeente Dalfsen zet zich in voor een duurzame toekomst waarin afval wordt gezien als een waardevolle bron van grondstoffen. Met de steun van alle inwoners kunnen we samen een verschil maken en bijdragen aan een schonere en groenere omgeving voor toekomstige generaties.