De gemeente Dalfsen vindt het belangrijk om een veilig en warm thuis te bieden aan mensen die huis en haard hebben achtergelaten, omdat het onveilig voor hen is in eigen land. Op dit moment biedt de gemeente op verschillende, tijdelijke manieren opvang aan vluchtelingen aan. De gemeenteraad heeft via een motie het college gevraagd om samen met betrokken partijen en inwoners te zoeken naar één of twee geschikte, structurele opvanglocaties binnen de gemeente Dalfsen. Daarnaast heeft de gemeente vanuit de spreidingswet een taakstelling voor het opvangen van, op dit moment, ongeveer 190 asielzoekers binnen Dalfsen. 

‘Het proces om te komen tot een structurele opvanglocatie is een ander proces dan de tijdelijke opvang. Om te komen tot mogelijk geschikte locatie(s) bepalen we eerst met elkaar wensen en eisen die van belang zijn. Denk daarbij aan de grootte, soort opvang, aantal bewoners en bijvoorbeeld welke voorzieningen er in de buurt moeten zijn. Daarover gaan we in gesprek met professionals en met inwoners. Dat is stap 1. Wanneer de wensen en eisen zijn bepaald, gaan we naar stap 2: op zoek naar locaties en kijken of deze mogelijke locaties passen bij de wensen en eisen’, licht wethouder Jan Uitslag toe.

‘Het ophalen van wensen en eisen doen we met professionele partijen zoals het COA, vluchtelingenwerk, politie en het Rode Kruis. Ook gaan we hier graag met inwoners over in gesprek. Om te horen wat onze inwoners belangrijk vinden voor de structurele opvanglocatie’, gaat wethouder Uitslag verder. De gemeente Dalfsen organiseert daarom inloopbijeenkomsten en -momenten op 14, 15, 16 en 22 mei. 

  • Dinsdag 14 mei tussen 19.30 en 21.30 uur in De Spil in Nieuwleusen
  • Dinsdag 14 mei tussen 19.30 en 21.30 uur bij Reimink in Lemelerveld
  • Woensdag 15 mei tussen 09.00 en 10.30 uur in De Wiekelaar in Oudleusen
  • Donderdag 16 mei tussen 19.30 en 21.30 uur in de Trefkoele+ in Dalfsen
  • Woensdag 22 mei tussen 14.00 en 16.00 uur bij het Anjerpunt in Hoonhorst (Grand Café Kappers)

Ook staat er tot en met woensdag 22 mei 12.00 uur een enquête open waar inwoners hun ideeën met de gemeente kunnen delen.
Meer informatie staat op www.dalfsen.nl/structurele-opvang.

‘Zo proberen we zoveel mogelijk informatie en meningen op te halen. Alle informatie die we straks hebben opgehaald, gebruiken we om een overzicht te maken van wensen en eisen die we stellen aan een toekomstige locatie. Dit overzicht wordt door het college van B&W vastgesteld en gedeeld met de gemeenteraad. De planning is om dit voor de zomervakantie af te hebben. Dit overzicht plaatsen we dan ook op onze website zodat inwoners het overzicht kunnen bekijken. Daarna kunnen we de volgende stap zetten. Met het overzicht met wensen en eisen aan de toekomstige locatie gaan we aan de slag om een locatie te zoeken voor langdurige opvang. Meer informatie hierover volgt op een later moment’, aldus wethouder Uitslag.