Je huis verduurzamen? Sluit aan bij “natuurlijke momenten”!
Wanneer we het met elkaar hebben over het verduurzamen van je huis, horen we vaak: ‘Dat wil ik wel, maar waar moet ik beginnen en hoe dit te betalen?’ Zo’n verduurzamingsslag van je huis is inderdaad een grote investering en is vaak ook wat gedoe. Het is daarom aan te raden dit zo mogelijk te combineren met grote klussen in en om het huis. We noemen dat aansluiten bij “natuurlijke momenten”.
Met een eigen huis blijf je bezig; om het naar je zin te maken of het aan te laten sluiten bij je gezinssituatie of levensfase. Ga je verbouwen of schilderwerk laten doen? Dit soort momenten zijn prima te combineren met het aanbrengen van isolatie en andere duurzame oplossingen. Zoals gelijktijdig de kozijnen laten schilderen met het aanbrengen van 'nieuw HR++ glas of gevelisolatie. Zo houd je goed de warmte binnen (of buiten) en bespaar je veel energie. Het kopen van een huis is zo’n “natuurlijk moment”. Ook vanwege alle voordelen op het gebied van duurzaamheid is het een mooi moment om te kijken wat past in het totaalplaatje. Samen met onze energieadviseur kun je kijken naar de mogelijkheden die ook afhankelijk zijn van de natuurlijk staat van het huis, de financiële situatie en wat bepaalde duurzaamheidsmaatregelen opleveren. Zo krijg je overzicht en kun je op je gemak bekijken welke stappen je neemt en op welk moment. Het hoeft niet allemaal tegelijk:

De bouwkundige schil, ook wel de gebouw- of buitenschil genoemd, is de fysieke scheiding tussen de binnen- en buitenkant van een gebouw. Het omvat alle elementen die het gebouw beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals het weer en temperatuurverschillen, en zorgt voor de energieprestatie van het gebouw. Op onderdelen verliest een huis warmte, zie afbeelding. Van het huis kan een warmtescan gemaakt worden. Hierdoor kun je zien waar warmte het huis verlaat en kan concreter gekeken worden naar oplossingen. Ons advies is: start altijd met isoleren, ventileren en isoleren.
Overzicht Duurzaamheidsmaatregelen
Bouwjaar huis 1985 er komen wonen in 1995
- Stap 1: Isoleren schuur en bijkeuken.
- Stap 2: Aanbouw gebouwd 2008 - meer ruimte en woonkeuken met vloerverwarming.
- Stap 3: Zonnepanelen 2017 – energie opwekken, besparen door gunstige rendement ligging tuin op het zuiden.
- Stap 4: Nieuwe vloer beneden en vloerverwarming hele benedenverdieping, minder koud en aangename warmte in huis.
- Stap 5: Badkamer verbouwen 2018/19 - elektrische kachel geplaatst, efficiënter dan CV.
- Stap 6: Gevelkachel uitgezet en verwijdert na advies Energieadviseur (2022).
- Stap 7: Kunststofkozijnen en dubbelglas vervangen 2022 - heeft geleid tot betere isolatie en minder schilderwerk.
- Stap 8: Inductiekookplaat; overstap past in oude keuken, energiebesparing en gebruiksgemak.
- Stap 9: Hybride plug- in auto; voordelen van elektrisch rijden en kostenbesparing.
- Stap 10: Overwegen nog de vervanging van onze garagedeur, want daar komt veel kou door.
Heeft u ook plannen voor verduurzaming van het huis?
Vraag onze energieadviseur om met je mee te denken. Zo doe je de juiste klussen op goede en natuurlijke momenten!