Mensenhandel
Mensenhandel is een vorm van misbruik waarbij personen worden geworven, vervoerd, opgenomen en gehuisvest met behulp van dwang, met als doel hen uit te buiten.
Deze schrijnende praktijk kan verschillende vormen aannemen, zoals het gedwongen werken in de prostitutie, het verhandelen van drugs onder bedreiging, en het verrichten van arbeid onder slechte omstandigheden, waarbij het verdiende loon wordt afgenomen. Het is belangrijk te beseffen dat mensenhandel geen ver-van-ons-bedshow is en helaas ook in kleinere gemeenten voorkomt.
Samen met betrokken partijen, waaronder hulpverleners uit de zorg en de politie, zetten we in op het voorkomen, herkennen en het stoppen van mensenhandel. Om een vuist te maken tegen mensenhandel binnen de gemeente Dalfsen is het belangrijk dat u weet wat de signalen en risico's van mensenhandel zijn. Hieronder gaan wij verder in op signalen van mensenhandel en waar u dit kan melden.
Signalen van mensenhandel
1. Beperkte bewegingsvrijheid:
Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak weinig vrijheid en worden gecontroleerd door anderen. Ze kunnen gedwongen worden om op plaatsen te verblijven waar ze eigenlijk niet willen zijn.. Dit kan opvallen door het continu moeten verantwoorden, gebeld worden of nooit alleen ergens naar toe gaan.
2. Extreme arbeidsomstandigheden:
Personen die onder dwang moeten werken, bevinden zich vaak in omstandigheden waarin ze geen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden hebben. Lange werktijden, ontoereikende rust en gevaarlijke omstandigheden zijn signalen.
3. Financiële uitbuiting:
Slachtoffers van mensenhandel worden vaak gedwongen om hun verdiende loon af te staan aan mensenhandelaren. Ze hebben weinig tot geen controle over hun financiën.
4. Angst en bedreiging:
Slachtoffers worden vaak geïntimideerd, bedreigd of mishandeld om gehoorzaamheid af te dwingen. Angst voor ‘straf’ of extra geweld na het melden vormteen belemmering voor het melden van hun problemen.
5. Verandering in gedrag:
Plotselinge gedragsveranderingen, zoals teruggetrokkenheid, angstig gedrag of zichtbare tekenen van (fysiek) misbruik, kunnen wijzen op mogelijke slachtoffers van mensenhandel.
Hoe te handelen
1. Melden bij de politie & gemeente:
Als u vermoedens van mensenhandel heeft, kunt u dit melden bij zowel de politie als bij de gemeente Dalfsen. De aanpak tegen mensenhandel is een gezamenlijke inspanning, waarbij verschillende organisaties samenwerken.
2. Meldpunt Loverboyproblematiek:
In Nederland is er een specifiek meldpunt voor loverboyproblematiek. Dit meldpunt biedt ondersteuning en advies.
3. Anoniem melden:
Als u om welke reden dan ook anoniem wilt blijven, kunt u contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.
Opletten
Door in Dalfsen goed op te letten kunnen we gezamenlijk bijdragen aan het stoppen van mensenhandel en het beschermen van de slachtoffers. Vanuit Noaberschap moeten wij als inwoners
van de gemeente Dalfsen deze verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat deze schrijnende vorm van misbruik uit onze samenleving wordt gebannen.
Sommige problematiek is beter zichtbaar dan het andere. Een steen door de ruit is van de buitenkant goed waar te nemen. Dit ligt bij mensenhandel helaas anders. Mensenhandel is lastig aan de buitenkant te zien, hierdoor snappen wij dat u een drempel kunt ervaren bij het melden van signalen of vermoedens. Wij hebben liever 100 meldingen waarbij er geen sprake is van mensenhandel, dan 1 melding te weinig waarbij wel sprake van mensenhandel is. Uiteraard gaan wij discreet om met de u aangeleverde informatie, deze worden niet gedeeld met de personen waar u zich zorgen om maakt.
Wat is er al gebeurd?
Van 9 tot en met 13 oktober 2023 heeft het RIEC Oost Nederland, Zorg- en veiligheidshuis IJsselland en Regionaal Coördinatiepunt Integrale Veiligheid (RCIV) de themaweek ‘Veilig IJsselland’ georganiseerd. Dit gebeurde in 11 gemeenten in IJsselland die de handen ineen hebben geslagen om uitbuiting en mensenhandel te agenderen bij de inwoners. Ook zijn de professionals van verschillende organisaties bijgepraat en voorzien van nieuwe handvaten om effectief op te kunnen treden tegen mensenhandel.