De gemeente Dalfsen doet ook in 2024 weer mee aan het NK Tegelwippen. We doen dit om hittestress en wateroverlast tegen te gaan, en de biodiversiteit te bevorderen. Meer groen helpt! Vervang uw tegels door planten, doe mee met het NK Tegelwippen door uw tegels aan te melden op www.nk-tegelwippen.nl, en maak kans op mooie prijzen. 

Meedoen aan het NK Tegelwippen kan van 21 maart t/m 31 oktober 2024. Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in de eigen voor-, achter-, of geveltuin, en gemeenten gaan de strijd met elkaar aan.  

Tegels inleveren

De afgelopen edities van het NK Tegelwippen leverden inwoners zelf gewipte tegels in. Dit jaar maken we gebruik van de Tegeltaxi. Uw gewipte tegels levert u daardoor niet zelf in, maar worden bij u thuis opgehaald op zaterdag 18 mei, wel zo gemakkelijk. Aanmelden voor de Tegeltaxilink naar bestand kan via onderstaand formulier. Zonder aanmelding via het formulier worden de tegels niet opgehaald. Meld uw tegels aan vóór donderdag 16 mei om 12:00 uur in de middag. 

Hoe werkt de Tegeltaxi?

  • We halen alleen tegels en/of klinkers op. Stoepranden, bakstenen, grind, zand, tuinafval en ander huishoudelijk afval kan niet ingeleverd worden bij de Tegeltaxi.  
  • Leg de tegels bij voorkeur voor 07.00 uur ’s ochtends op de inzameldatum op de stoep, maar maximaal 24 uur van tevoren.  
  • Kies een plek op de stoep of hoek van de straat die goed bereikbaar is voor de grijper van de Tegeltaxi. Leg ze niet bij afvalcontainers en geparkeerde auto’s, of onder bomen, lantaarnpalen of tegen de schutting. 
  • Stapel de tegels op, maar niet hoger dan 1,5 meter.  
  • De Tegeltaxi kan geen tegels ophalen in opengebroken straten. Zoek in dat geval een plek in de buurt die de Tegeltaxi wel kan bereiken. 

Waarom meedoen?

Er liggen veel tegels in ons land, en dat is nergens voor nodig! Tegels zijn keihard en laten geen druppel water door. Maar zoals u weet regent het in ons kikkerlandje veel, vaak en hard. En waar gaat dat water dan heen? Het loopt het riool in en als die bij een stevige, langdurige bui overstroomt, lopen de straten en kelders vol.

Conclusie? We moeten de grond meer als spons gebruiken. Wip die tegels, zorg dat de bodem weer luchtig en gezond wordt en zet uw tuin vol met groen! Het water loopt zo de grond in en voedt de planten. De (bodem)dieren komen vanzelf weer terug en op warme dagen werkt het groen verkoelend. Wippen dus, die tegels!

Op zoek naar meer manieren om uw tuin te vergroenen? Kijk eens op www.dalfsen.nl/duurzaam, en ontdek duurzame initiatieven, zoals het afkoppelen van het hemelwater.  

Heeft u gevonden wat u zocht?