Project Veilig Buitengebied

Samen sterk in het buitengebied!

Om criminele praktijken in het buitengebied te verminderen en de kwetsbaarheid van de boeren, agrariërs en ondernemers in het buitengebied van onze gemeente te verbeteren willen wij meer samen optrekken. Dit willen wij doen met het project Veilig Buitengebied.

Samenwerken voor een veilig buitengebied

Het buitengebied van de gemeente Dalfsen beslaat een groot oppervlak en biedt veel ruimte voor het ongezien ondernemen van criminele activiteiten. Criminelen maken hier dankbaar gebruik van, waardoor de veiligheid in het gebied onder druk komt te staan. Boerenbedrijven en tuinders krijgen te maken met diefstal van diesel, koperen spuitkoppen en kostbare landbouwmachines op het erf. Hennepkwekerijen en XTC-labs steken steeds vaker de kop op al dan niet met (gedwongen) medewerking van de eigenaar. De problemen beperken zich niet tot de bedrijven zelf. Het buitengebied is ook in trek als het gaat om dumping van chemisch- en drugsafval. 

Om de veiligheid in het buitengebied te verbeteren zoeken wij de samenwerking met inwoners, ondernemers, politie, brandweer en natuurbeschermingsorganisaties. Hierbij zetten wij  de speciale aanpak ‘Veilig Buitengebied’ in. Het CCV (Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid) heeft deze aanpak ontwikkeld om publieke en private partijen beter te laten samenwerken. Samen met de 11 gemeenten in IJsselland gaan we de komende periode aan de slag met het project Veilig Buitengebied.

Waarom het project Veilig Buitengebied?

Het doel van het project Veilig Buitengebied is om een sluitend netwerk te creëren waardoor er beter zicht ontstaat op onveilige situaties en (ondermijnende) criminaliteit in het buitengebied. Bewustwording van inwoners en ondernemers in het buitengebied en het bevorderen van weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteit staat voorop.

Keurmerk Veilig Buitengebied

Met het creëren van het netwerk in ons buitengebied voldoen we aan de eisen van het Keurmerk Veilig Buitengebied. Met dit keurmerk maken we zichtbaar dat we intensief met elkaar samenwerken. Het keurmerk is niet een doel op zich, maar is een soort start om verdere samenwerking in het buitengebied te organiseren.

Wat is er al gedaan?

  • In maart 2023 is een tweedaagse training over ondermijning in het buitengebied gevolgd, waarbij samenwerken en leren van elkaars ervaringen centraal stonden. Deze aanpak heeft geleid tot waardevolle nieuwe inzichten.
  • Op 13 oktober 2023 vond er een BOA-bijeenkomst in het Vechtdal plaats. Deze bijeenkomst had als doel de samenwerking tussen groene BOA’s en de politie te versterken, met deelname van diverse partners. 's Avonds werd een integrale controle in het buitengebied uitgevoerd.
  • Van 24 tot 26 oktober 2023 waren PVO en MMA aanwezig op de Rundvee en Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg. Samen met de gemeenten in het Vechtdal boden wij ondersteuning en lichtten vele bezoekers voor over ondermijning en het herkennen van signalen.
  • Op 31 juli 2024 namen de Vechtdal-gemeenten Ommen, Dalfsen en Hardenberg, samen met de politie en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO), deel aan de Ommer Bissingh Landbouwdag. Wij spraken met bezoekers over de signalen van (ondermijnende) criminaliteit en het belang van het melden hiervan, aangezien meldingen van inwoners essentieel zijn voor het bestrijden van criminaliteit in het buitengebied. Inwoners kunnen helpen om (ondermijnende) criminaliteit tegen te gaan | Gemeente Dalfsen 
Naast deze activiteiten is de werkgroep van het project Veilig Buitengebied verscheidene keren bijeengekomen.
  • In oktober 2024 stond de gemeente Dalfsen samen met andere Vechtdal-gemeenten, het RIEC en groene boa's op de Rundvee & Mechanisatie Vakdagen in Hardenberg. Hier gingen we in gesprek met bezoekers over de zichtbare en onzichtbare vormen van ondermijning in het buitengebied.
  • Op 6 november 2024 bezochten we op de Twente Savety Campus de themadag ondermijning samen met de politie en boa’s.
  • Op 11 november 2024 gaven we de leden van het project Veilig Buitengebied Dalfsen een kijkje in een nagebouwd drugslab van Bureau Drugszaken.
  • Op 27 november 2024 stonden we met een kleine stand op de informatiemarkt “Boer & Buren". Deze informatiemarkt ging over financiële regelingen voor boeren en inwoners van het Vechtdal.
  • Op 12 februari 2025 vond de ‘Boef zoekt boer’ bijeenkomst plaats in het Vechtdal.

Activiteiten

In de zomer van 2025 staan we als Vechtdal-gemeenten (Dalfsen, Ommen en Hardenberg) op drie evenementen in het kader van preventie en weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteit in het buitengebied.

Certificaatuitreiking Veilig Buitengebied 2022

Certificaat Veilig Buitengebied Vechtdal uitgereikt

Donderdag 24 maart 2022 is aan de gemeenten Dalfsen, Hardenberg en Ommen en maar liefst 15 betrokken partijen het certificaat Veilig Buitengebied uitgereikt. Deze partijen hebben de voorbije periode intensief samengewerkt en met elkaar overlegd om te komen tot een Plan van Aanpak voor een veilig buitengebied. De eerste stappen zijn gezet en de genoemde partijen ontvingen daarvoor dit certificaat.

YouTube uitreiking certificaat

Wie zijn de betrokken partijen?

Naast vertegenwoordigers van de gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg zijn dat Omgevingsdienst IJsselland, Veiligheidsregio IJsselland, Wildbeheereenheid (WBE), Waterschap WDO Delta, Waterschap Vechtstromen, Sportvisserij Oost Nederland, Staatsbosbeheer, LTO Vechtdal, Cumela Nederland, Boer en Toekomst Vechtdal, Erfcoaches Provincie, politie, Meld Misdaad Anoniem, het CCV, PVO-ON en Enexis.

Campagne Meld Misdaad Anoniem

De campagne is vanaf 9 september 2021 uitgerold voor (het buitengebied) van heel IJsselland. Dit om aandacht te vragen voor de mogelijkheid van anoniem melden en de meldingsbereidheid te verhogen. Communicatie vindt op verschillende manieren plaats en wordt breed onder de aandacht gebracht. De campagne zal ingezet worden voor de duur van 12 weken en richt zich op voorlichting rondom drugslabs.

Op donderdag 24 maart 2022 hebben de gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg tegelijkertijd hun handtekening onder de samenwerking met Meld Misdaad Anoniem gezet. Door hierbij aan te sluiten, ontvangen gemeenten ook anoniem meldingen. Dit draagt eraan bij beter zicht te krijgen op wat er speelt in de gemeente. Voor meer informatie: www.meldmisdaadanoniem.nl

Van juni tot november 2024 lanceert MMA in samenwerking met de provincie Overijssel een campagne gericht tegen de productie van (synthetische) drugs en het verhuren van loodsen aan criminelen in het buitengebied.

Meer informatie over ondermijning:

Meer informatie veilig buitengebied

  • met de volgende onderwerpen:
    • Voorkom misbruik van jouw pand en weet aan wie je dit verhuurt!;
    • Wat te doen bij verdachte signalen: veiligheid, mensen op het erf en het verkleinen van de risico’s bij de verhuur van schuren;
    • Tips;
    • Herkennen van signalen.

Daarnaast is er voor het buitengebied van Dalfsen een erfcoach beschikbaar. Agrariërs en andere erfeigenaren kunnen een beroep doen op deze erfcoaches. Meer informatie is te vinden op www.dalfsen.nl/erfcoach.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied is een initiatief van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Heeft u gevonden wat u zocht?