Sluit
  1. Stuur door
Stuur door

Alcohol en jongeren

Campagne 'Goed voorbereid in Dalfsen? Roken, drank en drugs'

Overmatig alcoholgebruik op jonge leeftijd geeft een verhoogde kans op onder andere:

  • Verstoring van de hersenontwikkeling;
  • Hersenschade op latere leeftijd;
  • Verminderde studieprestaties (leren en geheugen);
  • Black-outs en alcoholvergiftiging;
  • Onveilige en/of ongewenste seks;
  • Ongevallen en verwondingen (bijv. door uitgaansgeweld)

Geen alcohol onder de 18!

Juist vanwege de risico's voor jongeren, is de gemeente Dalfsen groot voorstander van de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar, die vanaf 1 januari 2014 is ingevoerd. Wat betekent de nieuwe wet voor jongeren?

Het betekent dat er geen alcohol aan je verkocht mag worden als je nog geen 18 jaar bent. Maar ook zelf ben je strafbaar als je nog geen 18 bent en alcohol in de openbare ruimte bij je hebt. Openbare ruimtes zijn bijvoorbeeld: op straat of het station, in het winkelcentrum, een park, kroeg, uitgaanscentrum of sportkantine. Het maakt niet uit of een fles of blikje dicht of geopend is.
Ben je nog geen 16, dan riskeer je een boete van € 45,-. Ben je 16 of 17 jaar, dan kun je een boete van € 90,- krijgen als je alcohol in de openbare ruimte bij je hebt.

Afbeelding logo Fris over Drank

Rol van ouders/verzorgers

Gelukkig zijn er steeds meer ouders die het niet goed vinden dat hun kind op te vroege leeftijd alcohol drinkt. Toch is het vaak nog een hardnekkig misverstand dat verbieden geen zin heeft. Uit vele onderzoeken blijkt dat het stellen van regels over alcohol werkt! Kinderen die van huis uit duidelijke regels mee krijgen, drinken gemiddeld op latere leeftijd hun eerste drankje en zijn op volwassen leeftijd minder gevoelig voor verslaving. Meer informatie over alcohol en opvoeding is te vinden op www.alcoholinfo.nl of in onderstaande folder.

Laatst aangepast: 09-01-2018

Entente Florale Europe

Energieloket Dalfsen