't Olde gemientehuus

Trouwlokatie servicepunt Nieuwleusen ('t Olde gemientehuus)

Vanaf 1818 werd de gemeentelijke administratie in Nieuwleusen bijgehouden in de kamer van een boerenwoning aan het Oosteinde. Pas op 14 maart 1878 legt burgemeester J. Bosch Bruist aan het Westeinde de eerste steen voor een ambtswoning, gedeeltelijk te gebruiken als gemeentehuis. Later werd er rechts een secretarie aangebouwd en er kwam ook een “cachot”. In 1931 werd aan de overkant van de straat een nieuw gemeentehuis gebouwd. De burgemeesterswoning bleef  als ambtswoning in gebruik tot burgemeester Mulder besloot zelf een huis te bouwen.
Als in de jaren tachtig het gemeentehuis te klein wordt, komt er een semipermanent kantoor achter. Dat wordt met de komst van het nieuwe winkelcentrum aan de Grote Markt in 2007 weer afgebroken.
Na de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2001 wordt Nieuwleusen weer een deel van Dalfsen. Wat te doen met ’t Olde Gemeentehuis?
Afbreken stuit op grote weerstand van de bevolking en zo wordt het een gemeentelijk servicepunt, waar in de vroegere raadzaal nog steeds huwelijken worden voltrokken. Voorts worden er nog een politiepost en de locale radio in ondergebracht.

Afbeelding trouwlokatie servicepunt Nieuwleusen ('t Olde gemientehuus) Afbeelding trouwlokatie servicepunt Nieuwleusen ('t Olde gemientehuus)

Meer foto's 't Olde gemientehuus:

't Olde gemientehuus, Westeinde 2, 7711 CK, Nieuwleusen

Laatst aangepast: 20-01-2016
Afbeelding Gastheer en Gastvrouwen Afbeelding Gastheer en Gastvrouwen

Entente Florale Europe