Wat is het?

Beschermd Wonen is er voor inwoners die door mentale of sociaal-emotionele problemen tijdelijk niet zelfstandig kunnen wonen.

Beschermd Wonen biedt een veilige, beschermde woonomgeving met begeleiding en toezicht, ook ’s nachts. Er is iemand aanwezig die u begeleidt bij de dagelijkse dingen, zoals schoonmaken, boodschappen doen, eten koken en het onderhouden van sociale contacten.

Op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)kunt een indicatie Beschermd Wonen ontvangen. Een WMO consulent gaat met u in gesprek en bepaalt of en voor welke vorm van Beschermd Wonen u in aanmerking komt. Of dat een andere vorm van begeleiding meer passend is in uw situatie.

Online formulier Wmo-melding

Wat moet ik doen?

Vanaf 1 april 2024 doet u deze aanvraag Beschermd Wonen bij de gemeente Dalfsen.

U neemt contact op met een medewerker van Samendoen in Dalfsen:

U kunt de melding doen met hulp van iemand uit uw naaste omgeving of samen met een cliëntondersteuner.

Online formulier Wmo-melding

Vergoeding en eigen bijdrage

Bij Beschermd Wonen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning vergoedt de gemeente de begeleiding en het verblijf in de instelling. U betaalt een eigen bijdrage.

Wanneer u vanuit een persoonsgebonden budget (pgb) gebruik wilt maken van beschermd wonen, is de hoogte van uw eigen bijdrage afhankelijk van uw situatie. Lees hierover meer op Ik heb een pgb voor de Wmo beschermd wonen - CAK (hetcak.nl)

www.cak.nl

Beschermd wonen vanuit de Wet Langdurige Zorg

Langdurig gebruik maken van een Beschermd Wonen voorziening is geregeld in de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Een WLZ-check laat zien of het zinvol is om een Wlz-aanvraag te doen.

WLZ-check

Contact

Heeft u gevonden wat u zocht?