Als er na het bespuiten van de eiken toch rupsen verschijnen en deze zorgen voor overlast vanaf half mei, laten we de nesten die aan de voorwaarden voldoen wegzuigen door een gespecialiseerd bedrijf. U kunt hiervoor een melding sturen naar de gemeente. Het nest wordt dan in principe binnen een week na de melding weggezogen. Wij adviseren om niet zelf nesten weg te halen.

Voor het wegzuigen zijn ook een aantal voorwaarden:

  • De eik staat op gemeentegrond;
  • Het nest zorgt voor overlast en is gemeld bij de gemeente;
  • De eik staat binnen de bebouwde kom;
  • De eik staat buiten de bebouwde kom langs een inrit of tuin;
  • Het nest bevindt zich op maximaal 4 meter hoogte.

Als u een nest heeft gezien dat voldoet aan bovenstaande voorwaarden kunt u hier online een melding van maken. Op deze kaart (externe link) ziet u waar al nesten zijn gemeld. 

Nesten herkennen 
Nesten zijn moeilijk te herkennen. De nesten die in de boom hangen hebben een wit/grijsachtige kleur met spinsels. De gevallen nesten zien er echter anders uit, deze zijn veelal bruin van kleur. Dat komt door de uitwerpselen en half verteerde vervellingshuidjes van de rupsen.

Bestrijding op eigen terrein
U bent zelf verantwoordelijk voor eventuele bestrijding van nesten in bomen op uw erf. Nesten kunt u laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. De kosten voor het verwijderen van de nesten zijn voor uw eigen rekening. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met het bedrijf dat ook de gemeentelijke nesten bestrijdt via info@grrouveen.nl  

Uitgewaaide nesten
Nesten van de eikenprocessierups kunnen uit de boom waaien. Ze liggen bijvoorbeeld in plantsoenen of tuinen. Deze nesten zitten nog vol met brandharen van de rups. Raak deze nesten niet aan, want de brandharen kunnen nog steeds zorgen voor irritaties aan huid, luchtwegen en ogen.  
Als het om oude nesten zonder rupsen gaat (periode tussen augustus en april) kunt u de nestrestanten wel zelf opruimen. Draag hiervoor wegwerphandschoenen en gebruik een plastic zak. U kunt de zak ook om uw hand steken en zo het nest oprapen. Knoop de zak goed dicht. Let op: Gooi het nest bij het restafval en niet in de GFT-container.

Gevonden wat u zocht?