Gemeentelijke begraafplaatsen

Wat is het?

De gemeente Dalfsen beschikt over drie algemene begraafplaatsen:

Begraafplaats Ruitenborgh

  • Op deze begraafplaats worden geen graven meer uitgegeven. Als hier nog iemand wordt begraven of een urn wordt bijgezet, dan gaat het om bijzettingen in eerder uitgegeven graven.
  • Adres: Mulertlaan 2, 7721 BT Dalfsen
  • Beheerder: De heer G. Westerhof, tel. 06-81612532 (niet bellen voor het vastleggen van een begrafenis)

Begraafplaats Welsum

  • Op deze begraafplaats kunnen twee grafkisten, boven elkaar, in één graf geplaatst worden. Tevens zijn hier urnengraven aanwezig en biedt deze begraafplaats een mogelijkheid tot het verstrooien van as. Asbussen kunnen bijgeplaatst worden in bestaande graven.
  • Adres: Oosterdalfsersteeg 2, 7722 SB Dalfsen
  • Beheerder: De heer G. Westerhof, tel. 06-81612532 (niet bellen voor het vastleggen van een begrafenis)

Begraafplaats Nieuwleusen

  • Op deze begraafplaats kan één grafkist geplaatst worden per graf. Op het nieuwe deel, dat in 2018 in gebruik genomen is, kunnen twee grafkisten boven elkaar in één graf geplaatst worden. De begraafplaats in Nieuwleusen beschikt ook over een urnenmuur, urnentuinen en urnenzuilen. Asbussen kunnen bijgeplaatst worden in bestaande graven. Ook is het mogelijk om as te verstrooien.
  • Adres: Ds. Smitslaan 16, 7711 BA Nieuwleusen
  • Beheerder: De heer J. Nijland, tel. 06-13747756 (niet bellen voor het vastleggen van een begrafenis)

Vastleggen begrafenis:

Voor het vastleggen van een begrafenis neemt u tijdens kantooruren contact op met telefoonnummer 14 0529 of 0529-488388.

Op werkdagen na 16.30 uur (op vrijdag na 12.30 uur) en in het weekend kunt u hiervoor bellen met onze pikettelefoon 06-43875130.

Aanvullende informatie

Openstelling begraafplaatsen

De drie begraafplaatsen zijn dagelijks toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Kinderen jonger dan 12 jaar hebben uitsluitend toegang onder begeleiding. Begraven, het bijzetten van asbussen of het verstrooien van as kan op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

De uitgifte van een graf

Iedere inwoner van Nederland kan kiezen voor een bepaalde begraafplaats, er is geen verplichting om in de eigen gemeente of in de eigen woonplaats te worden begraven. Er kan in de gemeente Dalfsen pas een graf aangekocht worden zodra er iemand is overleden, vooraf een graf reserveren is niet mogelijk. Graven worden uitgegeven voor een periode van 30 jaar. Na deze periode kan de rechthebbende van het graf de uitgifte met 10 jaar verlengen. Wanneer er afstand gedaan wordt van de grafrechten of wanneer de grafrechten niet worden verlengd, dan vervallen de grafrechten aan de gemeente Dalfsen.

Kindergraven

Kindergraven zijn aanwezig op de begraafplaats Welsum en Nieuwleusen. Deze graven worden uitgegeven voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Beplanting op het graf

In overleg met de beheerder kan beplanting op het graf worden aangelegd. De beplanting mag niet over de grafranden groeien en niet hoger worden dan één meter. Beplanting die niet (meer) voldoet of verwaarloosd is, kan door de beheerder worden weggehaald zonder dat de rechthebbende een schadevergoeding krijgt. Eventuele kosten komen voor rekening van de rechthebbende.

Onderhoud

Rechthebbenden zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven en de daarop aangebrachte grafmonumenten, planten en voorwerpen. De gemeente onderhoudt de paden, algemene beplanting, de grasvelden, omheining en de toegangspoorten.

Grafmonumenten

Een vergunning voor het plaatsen van een gedenkteken hoeft niet apart aangevraagd te worden, deze wordt tegelijk met de uitgifte van het graf verleend. De regels voor graven, as bezorging en gedenkplaten alsmede voor grafbedekking treft u aan bij Documenten.

Contact

Heeft u gevonden wat u zocht?