De brandharen van de eikenprocessierups kunnen klachten veroorzaken bij mensen en dieren. De brandharen van eikenprocessierupsen hebben een scherpe punt en weerhaakjes, waarmee ze in de huid kunnen dringen. 

Als reactie volgt een zwelling, roodheid en jeuk. Als de brandharen in de ogen komen, kan dat zorgen voor branderige ogen, maar ook voor een oogontsteking. Bij inademing kan er een ontsteking van de slijmvliezen van de luchtwegen ontstaan, wat zorgt voor een loopneus, kriebelhoest of keelpijn. De klachten kunnen steeds sterker worden als u vaker in aanraking bent gekomen met de brandharen. Er kan dan na verloop van tijd een allergische reactie komen, met klachten als koorts, duizeligheid, braken en kortademigheid. Bij sommige mensen kan deze allergische reactie zorgen voor hartritmestoornissen of zelfs in een anafylactische shock. Al deze klachten willen we zo veel mogelijk voorkomen door het bestrijden van de rups en het geven van goede informatie. Heeft u toch klachten gekregen, dan leest u hieronder tips wat u ertegen kunt doen.

Voorkomen van klachten

Om besmetting met brandharen te voorkomen is het verstandig om: 

 • In eikenlanen bedekkende (dunne) kleding te dragen, ook bij warme dagen; 
 • Een (zonne)bril te dragen bij het fietsen in eikenlanen; 
 • Bij stevige wind niet onder eiken te lopen of te fietsen; 
 • Ramen gesloten houden in de buurt van eiken bij stevige wind; 
 • Geen was buiten drogen onder of in de buurt van eiken; 
 • Zandbakken van kinderen met plastic afdekken op plekken met eiken in de buurt; 
 • Kinderen in juli en augustus niet onder eiken laten spelen; 
 • Honden aangelijnd uitlaten en plaatsen met eiken zoveel mogelijk mijden.

Wat kunt u doen tegen gezondheidsklachten

Bij verschillende klachten werken verschillende maatregelen het best:

 • Bij huidklachten kan zalf of crême met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven;
 • Bij oogklachten kunt u proberen om de ogen voorzichtig te spoelen met lauwwarm water. Wrijf niet, daarmee drukt u de haartjes nog verder het hoornvlies in, waardoor de haartjes nog lastiger te verwijderen zijn. Ga naar de huisarts als de oogklachten lang duren; 
 • Bij luchtwegklachten is het advies te spoelen met lauwwarm water. In ernstige gevallen (veel brandharen opgelopen, overgevoeligheid) kan besmetting met de brandharen zorgen voor benauwdheid, misselijkheid, zweten en braken. Een zeer kleine groep mensen is dermate overgevoelig dat er een levensbedreigende shock kan ontstaan. Vaak zijn deze mensen ook overgevoelig voor insectensteken. Deze mensen dienen direct naar de eerste hulp te gaan na de eerste verschijnselen.

Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD via 088 - 443 06 89 of via website GGD-IJsselland(externe link)Processierups.nu(externe link) en www.rupsen.info(externe link) geven ook meer informatie over eikenprocessierupsklachten.

Klachten bij dieren
Ook dieren kunnen gezondheidsproblemen krijgen door de brandharen van eikenprocessierupsen. Honden kunnen in uitgewaaide nesten bijten. De brandharen kunnen dan ernstige ontstekingen in de mond veroorzaken. Bij sommige honden is necrose van de tong opgetreden, waarna de dieren geëuthanaseerd moesten worden. Laat uw hond daarom zo min mogelijk in de buurt van eikenbomen lopen. 
Brandharen kunnen vanuit de eiken ook in weilanden terechtkomen. Dit kan gezondheidsproblemen geven bij grazers, zoals schapen, runderen en paarden. Ook paarden kunnen ernstige oogontstekingen krijgen, met als gevolg dat ze hierdoor blind raken. Laat daarom vee in de zomermaanden niet te dicht grazen bij eiken en let extra goed op met uw huisdieren.

Gevonden wat u zocht?