Wat is het?

De Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft de Gezondheidsverklaring nodig als u rijexamen gaat doen en in bepaalde gevallen als u het rijbewijs wilt verlengen. Maar ook als u uw rijbewijs wilt halen of verlengen voor vrachtwagen of bus (categorieën C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE) en als u 75 jaar of ouder bent moet u deze verklaring invullen. Door deze verklaring in te vullen kan het CBR beoordelen of u geschikt bent om deel te nemen aan het verkeer.

U kunt een gezondheidsverklaring bestellen op de website van het CBR of hiervoor naar het gemeentehuis komen. Het CBR beoordeelt uiteindelijk of u rijgeschikt bent.

Online formulier Gezondheidsverklaring CBR

Kosten

€ 44,50

Aanvullende informatie

  • Het CBR beoordeelt of u lichamelijk en geestelijk gezond bent om een auto of een ander motorvoertuig te kunnen besturen. Daarvoor moet u een Gezondheidsverklaring invullen: een formulier met vragen over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.
  • U vult het formulier van het CBR zelf in. Soms heeft u ook een medische keuring nodig. In dat geval vult de arts die u keurt, een apart deel in.

U heeft een medische keuring nodig als u:

  • 75 jaar of ouder bent én uw rijbewijs binnenkort verloopt
  • Een medische beperking hebt. U kunt bijvoorbeeld niet goed zien
  • Een rijbewijs voor een bus of vrachtwagen aanvraagt
  • Uw rijbewijs uitbreidt naar C-D-CE-DE

Als u van het CBR bericht ontvangen hebt dat u rijgeschikt bent, kunt u een rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis.

Heeft u gevonden wat u zocht?