Wat is het?

Verandering huwelijksvermogensrecht vanaf 1 januari 2018

Heeft u trouwplannen of wilt u een geregistreerd partnerschap aangaan? Het is goed om te weten dat de financiële gevolgen aangepast zijn. Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet beperkte gemeenschap van goederen.

Situatie tot 1 januari 2018:

Tot 1 januari 2018 werd er getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Dit had tot gevolg, dat door het huwelijk of het geregistreerd partnerschap het afzonderlijk vermogen gezamenlijk bezit werd. Voor diegenen die dit niet wilden kon bij een notaris huwelijkse voorwaarden afgesproken worden.

Situatie vanaf 1 januari 2018:

  • Vanaf deze datum gaat u een huwelijk/geregistreerd partnerschap aan in beperkte gemeenschap van goederen.
  • Al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het huwelijk/geregistreerd partnerschap heeft, blijven van u alleen. Bezittingen en schulden die u na het huwelijk/geregistreerd partnerschap krijgt, zijn van u samen.
  • Schenkingen of erfenissen die u ontvangt vóór en tijdens uw huwelijk, zijn van u persoonlijk. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.
  • Bent u ondernemer? Ook met de nieuwe wet is het nog steeds van belang dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden.
  • Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.

Raadpleeg een notaris voor meer informatie!

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken: