Wat is het?

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). Iedereen vanaf 14 jaar moet in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Met een identiteitskaart kunt u reizen binnen Europa. Een identiteitskaart is 10 jaar geldig voor personen die 18 jaar of ouder zijn. Voor personen jonger dan 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.

Identiteitskaart aanvragen

Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis of bij het servicepunt in Nieuwleusen (openingstijden bekijken). Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart ophalen. Het is niet mogelijk om uw identiteitskaart bij het servicepunt in Nieuwleusen op te halen, hier kan alleen een identiteitskaart aangevraagd worden.

Ook kinderen moeten zelf hun identiteitskaart aanvragen en ophalen. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen zelfstandig een identiteitskaart aanvragen, als ze jonger dan 12 jaar zijn is voor aanvraag de toestemming van (beide) ouders of voogd (de gezag houders) noodzakelijk. Dit kan schriftelijk, maar het is ook mogelijk om online toestemming te geven voor het aanvragen van een identiteitskaart voor een kind, zie hieronder voor de verwijzing naar deze online mogelijkheid. Een ouder kan de identiteitskaart van een kind jonger dan 12 jaar ophalen, een kind van 12 jaar of ouder moet zelf zijn identiteitskaart ophalen.

Het aanvragen van een identiteitskaart kan uitsluitend op afspraak. U kunt online een afspraak maken of via telefoonnummer 14 0529.

Online afspraak maken

Bezorgen identiteitskaart

Het is mogelijk om uw identiteitskaart thuis of op een ander adres te laten bezorgen, bijvoorbeeld op uw werk. Het bezorgen van uw identiteitskaart kost € 18,00. U kunt uw identiteitskaart op maandag t/m zaterdag laten bezorgen op een dagdeel welke u het beste uitkomt.

Wat heb ik nodig?

Aanvragen:

 • Een goedgelijkende recente kleurenpasfoto. Zorg dat deze voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Alle reisdocumenten (paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart) die nog in uw bezit zijn en nog niet door de gemeente ongeldig gemaakt zijn.
 • Voor kinderen jonger dan 12 jaar is schriftelijke toestemming nodig van ouders of voogd. Vul daarvoor voor elk kind het formulier 'Toestemmingsverklaring reisdocumenten' in en breng dit mee. Hierbij zijn de originele, geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of voogd nodig.

Afhalen:

 • Uw oude paspoort of identiteitskaart als u deze nog niet hebt ingeleverd.

Spoedaanvraag

Als u een identiteitskaart met spoed aanvraagt vóór 13.45 uur, kunt u het meestal de volgende werkdag na 10.00 uur ophalen. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

Vermissing

Is uw identiteitskaart gestolen of bent u het kwijtgeraakt, dan kunt u een nieuwe aanvragen. U hoeft niet meer naar de politie om aangifte te doen van vermissing. De baliemedewerker zal hiervoor een verklaring van vermissing opmaken. Houdt u er rekening mee dat de aanvraag langer kan duren.

DigiD linkOnline verklaring Vermissing reisdocument

Wat kost het?

 • 18 jaar en ouder: € 75,80
 • Jonger dan 18 jaar: € 40,90
 • Spoedtoeslag: € 57,05

Aanvullende informatie

Kinderen

Reist u samen met kinderen jonger dan 18 jaar, lees dan ook de informatie op de webpagina van de Rijksoverheid Reizen met kinderen.

Moet u onmiddellijk op reis?

Gaat u op reis en is er onvoldoende tijd (ook niet met een spoedprocedure) om bij de gemeente een paspoort aan te vragen, dan kunt u een noodpaspoort aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee. Zie voor nadere informatie de website van Koninklijke Marechaussee.

Naamswijziging / Geslachtswijziging

Als u van naam en/of geslacht verandert, dan moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Identiteitsfraude

Pas op voor identiteitsfraude, hierbij maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Met de KopieID-app maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitskaart. Kijk voor meer informatie over hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen op de site van de Rijksoverheid.

 • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een Vluchtelingpaspoort of een Vreemdelingenpaspoort.
 • Als u onder curatele staat, kunt u ook een identiteitskaart aanvragen. U hebt dan geen toestemming van de curator nodig.
 • Als u van naam verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
 • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Vanuit het buitenland aanvragen

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een ID-kaart terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten. Of bij een van de grensgemeenten in Nederland. Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van nederlandwereldwijd.nl is het makkelijker om een ID-kaart aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.

Contact

Heeft u gevonden wat u zocht?