Word jij de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Dalfsen?

Op dit moment is Benthe Dijkman uit Dalfsen tot het einde van het schooljaar 2022-2023 de kinderburgemeester. Nu zijn we op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester voor volgend schooljaar. Is dit iets voor jou? Geef je op! 

 

Wat doe je als kinderburgemeester?

Als kinderburgemeester deel je ideeën en wensen met andere kinderen, de gemeenteraad, ambtenaren, de burgemeester of met wethouders. Die kun je zelf hebben bedacht of van vrienden en vriendinnen hebben gehoord. Iedereen kan ook bij jou terecht. En als kinderburgemeester bedenk je natuurlijk ook zelf acties om écht iets voor elkaar te krijgen. Verder ga je met de burgemeester en wethouders naar activiteiten en heb je enkele keren per jaar overleg met de burgemeester.

Wat moet je kunnen als kinderburgemeester?

Er zijn veel verschillende soorten burgemeesters en kinderburgemeesters. Je kunt het beroep dus helemaal zelf invullen. De volgende eigenschappen zijn in ieder geval belangrijk: 

  • Je bent nieuwsgierig en vind het niet erg om in de belangstelling te staan
  • Je vindt het leuk om kennis te maken met andere kinderen om te luisteren naar hun ideeën
  • Je staat open voor vragen en opmerkingen.

Hoe meld je je aan?

Zit jij volgend jaar in groep 7 of 8, woon je in de gemeente Dalfsen en wil jij graag kinderburgemeester worden? Leuk! Stuur uiterlijk zondag 9 juli via WeTransfer een filmpje op van maximaal 1,5 minuut waarin jij vertelt waarom je kinderburgemeester wilt worden. Zet in dit berichtje je naam, leeftijd, adres, e-mailadres en telefoonnummer van je ouders en stuur het naar: gemeente@dalfsen.nl. We willen graag een telefoonnummer van je ouders ontvangen, zodat we eventueel contact op kunnen nemen met je ouders om toestemming te vragen.

Meer informatie

Aanmelden kan tot en met 9 juli 2023. De jury kiest uit alle aanmeldingen een aantal kandidaten die zich presenteren op dinsdagmiddag 18 juli in het gemeentehuis. In september 2023 wordt de kinderburgemeester officieel benoemd en ga je aan de slag. Alle informatie lees je op www.dalfsen.nl/kinderburgemeester.

Hoe neem je contact op met de kinderburgemeester?

Hoe is het om kinderburgemeester te zijn? Een gesprek met Benthe

Nou, super leuk! Als kinderburgemeester van de gemeente Dalfsen mag je mee met de échte burgemeester en wethouders naar sommige evenementen. Vorig bijvoorbeeld mocht ik de Sint welkom heten in Dalfsen én in Lemelerveld. Vooral in Lemelerveld was het gaaf, samen in een koets met Erica van Lente en Sint. Het openen van de Oranjefeesten en met zijn allen het Wilhelmus en ‘Dalfsen mijn liefste’ zingen vond ik echt heel tof. Ik mocht het zwembad officieel openen voor het nieuwe zwemseizoen samen met mijn vriendinnen en wat ook heel gaaf was, was de lintjesregen. Samen met de burgemeester ging ik in een oude brandweerwagen mensen die onderscheiden werden bloemen geven en het lintje. Een lintje krijg je als je heel veel goede dingen hebt gedaan, dan krijg je een lintje van de koning. Ook mocht ik bij de receptie zijn op het gemeentehuis. Erg leuk.

Sommige taken waren wel wat serieuzer. Samen met burgemeester Van Lente ging ik mee naar de 4-mei-herdenking in Nieuwleusen. Dat vond ik heel bijzonder en ook wel erg spannend. Ik heb daar een gedicht voorgedragen in een volle kerk. Daarna mocht ik samen met de burgemeester de eerste krans leggen en hielden we met heel veel mensen 2 minuten stilte om alle oorlogsslachtoffers te herdenken. Dat vond ik wel een heel speciaal moment.

Ik ga tot aan de zomervakantie nog een paar leuke dingen doen, bijvoorbeeld het openen van het Sproeifeest in Hoonhorst en de timmerweek in Dalfsen. Dan zit mijn jaar als kinderburgemeester er alweer op. Ik heb veel mogen doen, veel geleerd en ik heb veel nieuwe mensen leren kennen . Ik kan het je echt aanraden om kinderburgemeester te worden. Zie jij dit wel zitten? Meld je dan nu aan via www.dalfsen.nl/kinderburgemeester. Wie weet mag jij volgend jaar net zulke coole dingen doen als ik!

Groetjes Benthe

Gevonden wat u zocht?