Wat is het?

Ondermijning is een verzamelnaam voor verschillende vormen van criminaliteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om illegale hennepteelt, drugshandel, geld witwassen, mensenhandel zoals gedwongen prostitutie en arbeidsuitbuiting, criminele motorbendes, bedreiging en intimidatie, zorgfraude en vastgoedfraude. Het gaat meestal om criminaliteit die niet direct zichtbaar is maar achter gesloten deuren plaatsvindt of onder een dekmantel van een schijnbaar legale organisatie.

Online formulier Ondermijning melding (ook anoniem!)

Vermoeden van georganiseerde criminaliteit? Meld het!

De gemeente werkt samen met politie, justitie en andere veiligheidspartners aan de aanpak van ondermijning.

De criminele activiteiten vinden stiekem plaats. Het duurt soms lang voordat de overheid deze ontdekt. Daarom is uw hulp hard nodig.

U kunt meehelpen ondermijning te bestrijden door alert te zijn en door vermoedens te melden. Vanwege de onzichtbaarheid is het extra belangrijk om het te melden.

Online formulier Ondermijning melding

Wat zijn verdachte situaties en hoe herken je ze?

  • De kapper of die winkel om de hoek waar nooit een klant komt
  • De huurder die grote bedragen alleen contant wil betalen
  • De buurman die altijd afgeplakte ramen heeft
  • Die jongen met een veel te dure auto voor de deur en een kleine portemonnee
  • De woning, schuur of bedrijfspand waar onbekende mensen op allerlei tijdstippen in en uit lopen

Dit zijn verdachte situaties die te maken kunnen hebben met georganiseerde criminaliteit. Ook u kunt daar bewust of onbewust mee in aanraking komen. Criminelen misbruiken andere mensen om hun activiteiten uit te kunnen voeren.

Gevolgen van ondermijning

De gevolgen van ondermijning zijn groot voor de veiligheid en leefbaarheid in de buurt. Bij het telen van hennep is het risico op brand bijvoorbeeld groot. Bij het maken van drugs is sprake van explosiegevaar of het vrijkomen van levensbedreigende gassen. De dumping van drugsafval vervuilt de bodem en ons drinkwater. De herstelkosten betalen we met elkaar.

Bij zorgfraude worden de meest kwetsbare personen uit onze samenleving de dupe. Mensen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben en fraudeurs gebruiken het geld om er zelf beter van te worden. Hierdoor stijgen de zorgkosten en ook hier krijgt de samenleving de rekening gepresenteerd. Kortom: we hebben er allemaal last van.

Contact

Heeft u gevonden wat u zocht?