Wat is het?

Steeds meer buren informeren elkaar via WhatsApp Buurtpreventiegroepen over mogelijk verdachte situaties. Het is bedoeld om de criminaliteit terug te dringen en de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel te vergroten.

Ook in Dalfsen, Ankum, Lemelerveld, Hoonhorst, Oudleusen, Nieuwleusen en alle buitengebieden zijn al WhatsApp Buurtpreventiegroepen actief. Inwoners zijn via WhatsApp met elkaar verbonden, houden in hun buurt een oogje in het zeil en melden verdachte situaties bij de politie en bij elkaar. Op deze manier houdt u de buurt samen veilig!

Deelnemen/aanmelden

WhatsApp buurtpreventiegroepen zijn een initiatief van buurt- of wijkbewoners zelf die samen met hun buren alert willen zijn op verdachte situaties.

Wilt u lid worden van een WhatsApp buurtpreventiegroep bij u in de buurt?

Online aanmeldformulier Whatsapp buurtpreventie

Zelf een WhatsApp buurtpreventiegroep opzetten?

Heeft uw wijk of buurt nog géén WhatsApp buurtpreventie en wilt u een WhatsApp groep opzetten? Bent u een WhatsApp buurtpreventiegroep gestart en staat deze nog niet in verbinding met andere groepen via de beheerdersgroep? Neemt u dan contact op met de gemeente Dalfsen.

Hoe werkt het?

De Buurtapps werken volgens de SAAR-methode:

 • S - Signaleer: Merk een verdachte situatie op
 • A - Alarmeer: Bel 112 (spoed) of 0900-8844 (geen spoed) en geef door wat u ziet:
  • persoonskenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht
  • voertuigkenmerken zoals kleur, merk, type en kenteken
 • A - App: Deel uw waarneming met de groep en meld dat u hebt gealarmeerd
 • R - Reageer: Spreek bijvoorbeeld de verdachte persoon aan, mits het veilig is en zonder risico!

Huisregels

Wij hebben een aantal huisregels opgesteld. Wij verzoeken je vriendelijk de regels te lezen en na te leven. Hiermee kunnen we ongewenste en ongepaste communicatie voorkomen binnen de groep en gebruik maken van de WhatsApp buurtpreventiegroep zoals de bedoeling is.

 1. Om deel te kunnen nemen aan de WhatsAppgroep dien je de minimale leeftijd van 18 jaar te hebben;
 2. Deelnemers zijn woonachtig en/ of werkzaam in het gebied van de WhatsAppgroep;
 3. WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt;
 4. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
  • S = Signaleer
  • A = Alarmeer 112 (Bel de politie 0900-8844 wanneer er geen spoed is.)
  • A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
  • R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon De bedoeling is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. (“zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon;
  • Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112/0900-8844 al gebeld is! (Voorkom een regen van 112 meldingen);
 5. Gebruik deze WhatsAppgroep alleen waar het voor bedoeld is, alarmering. Dus niet voor bijvoorbeeld het versturen van reclameberichten, berichten met een politieke inhoud, het versturen van uitnodigingen, andere privéberichten of buurtpraat.Zodra je bent toegevoegd in de groep, zie je in WhatsApp vanzelf een melding staan. Je hoeft hier niet op te reageren met een ”dank je wel” of bijvoorbeeld een emoticon. Hetzelfde geldt voor het bedanken/leesbevestiging sturen na een alarmering. Stel dat er honderd mensen lid zijn van de groep, dan ontvangen al deze leden een niet urgent bericht en daar is de groep niet voor bedoeld. Het maakt mensen onnodig ongerust en sommige leden verlaten bij het meermaals plaatsen van onnodige berichten zelfs de groep.
 6. Deelnemers gebruiken de persoonsgegevens uitsluitend binnen de WhatsApp Buurtpreventiegroep. Het is niet toegestaan de persoonsgegevens voor enig ander doel te gebruiken, waaronder mede doch niet uitsluitend wordt verstaan het gebruik van de persoonsgegevens voor het versturen van (reclame)berichten.
 7. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke;
 8. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten.
 9. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden in tekst. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken;

De beheerder van de Buurtpreventie WhatsAppgroep mag je deelname aan de WhatsAppgroep direct beëindigen indien je in strijd handelt met deze huisregels, het privacy beleid dan wel anderszins onrechtmatig handelt.

 • Met de aanmelding geeft u toestemming voor het gebruik van uw aanmeldgegevens ten behoeve van het inrichten, gebruik en beheer van de WhatsApp Buurtpreventie;
 • U bent zich ervan bewust dat door deelname andere WhatsApp groepsgebruikers eventueel naam, telefoonnummer en profielfoto kunnen zien;
 • Gegevens zullen uitsluitend gebruik worden voor het doel waarvoor ze verzameld zijn: ten behoeve van de WhatsApp buurtpreventiegroepen.

Contact

Heeft u gevonden wat u zocht?